włoska restauracja w Krakowie

Idealną wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pragnie wina, jaki perfekcyjnie połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie w największym stopniu profesjonalne? Zwykle jest tak, że najprzyzwoiciej dopasować wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj zdołałoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma ogromny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o właściwej strukturze pasującej do dania.

mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz w wielu przypadkach mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje bezmiar rozmaitych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę znacznie bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, ale także Sangiovese, Negroamaro, lub też Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, jakie nie smakowałaby dość porządnie z serem, w takim razie zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu stosownego jako o okazji do tego, żeby spróbować nieco bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Prócz tego lżejsze czerwone wina z są następnym świetnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeśli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *